Περιεχόμενα:

        * Εισαγωγή
        * Η "γυναίκα" συμβολίζει την εκκλησία
        * Η δίωξη της εκκλησίας
        * Τρία σημάδια της αληθινής εκκλησίας
        * Ενα τέταρτο χαρακτηριστικό της ταυτότητας της
        * Οι πιο πολλές εκκλησίες αποτυγχάνουν στο βιβλικό τέστ
        * Το πνεύμα της προφητείας
        * Γιατί οι προφήτες εξαφανίστηκαν απο την εκκλησία;
        * Υπάρχει κάποια εκκλησία που να πληροί τα τέσσερα κριτήρια;
 

Υπάρχει κάποια 'αληθινή' εκκλησία στον χριστιανικό κόσμο σήμερα; Και αν ναι, πως θα μπορέσουμε να την αναγνωρίσουμε;
 

Από όλα τα θρησκευτικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει αυτός που αναζητά την αλήθεια, αυτό είναι το πιο καίριο και ταυτόχρονα το πιο απογοητευτικό. Συγκρουόμενες φωνές από κάθε γωνιά υποστηρίζουν οτι αυτές έχουν την απάντηση. Δόγματα, αιρέσεις και λατρείες παραθέτουν απόψεις και αξιώσεις με τραχύτητα, βασισμένες σε συναισθηματικές ερμηνείες μεμονωμένων αποσπασμάτων απο τη Βίβλο.

Ο μέσος χριστιανός σήμερα έχει περικυκλωθεί απο τα καυχήματα και τη βεβαιότητα πολλών ανθρώπων που απορρίπτουν ακόμα και την πιθανότητα για την ύπαρξη μιας τέτοιας εκκλησίας. Αλλοι πάλι, έχουν αμφισβητήσει τα κριτήρια με τα οποία η "αληθινή εκκλησία" θα μπορούσε να ελεγθεί και να αναγνωρισθεί ως περισσότερο "αληθινή" η μιά απο την άλλη.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε το γεγονός οτι καμιά εκκλησία δεν μπορεί να αποδειχθεί "ανώτερη" απο κάποια άλλη μόνο και μόνο γιατι τα μέλη της δεν αμαρτάνουν. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και όλοι υποκύπτουν στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Ακόμα, είναι γνωστό, οτι ο κάθε χριστιανός έχει πρόσβαση στην ίδια παντοδύναμη ισχύ του Θεού για την υπέρβαση αυτών των αδυναμιών. Κατόπιν τούτου, κάθε εκκλησία σήμερα θα πρέπει αναγκαστικά να αποτελείται απο άτομα που θα έχουν διάφορα επίπεδα προσωπικής αγιοσύνης και τελειότητας. Το "σιτάρι" και τα "ζιζάνια" θα είναι πάντοτε αναμεμιγμένα και έτσι καμιά εκκλησία δεν θα αποτελείται απο εντελώς τέλειους ανθρώπους.

Αλλά το ερώτημα παραμένει: υπάρχει κάποιος ορθός τρόπος ωστε να αναγνωρισθεί η εκκλησία που είναι πιο κοντά στα βιβλικά πρότυπα της αλήθειας; Κάποιοι αισθάνονται οτι το χαρακτηριστικό όνομα της εκκλησίας ή του δόγματος είναι εκείνο που θα την διαφοροποιήσει απο τις υπόλοιπες. Είναι προφανές οτι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ασφαλές κριτήριο διότι η εκλογή του ονόματος της εκκλησίας δεν αποκαλύπτει τίποτα απο την πνευματική της υπόσταση. Τέτοιες ρηχές αντιλήψεις το μόνο που κάνουν είναι να αποθαρρύνουν κάποιον που αναζητά πραγματικά την αλήθεια.

Θα πρέπει να είναι εμφανές σε όλους οτι αν ο Θεός έχει κάποια "αληθινή" εκκλησία στο σημερινό κόσμο, θα πρέπει να μας το έχει αποκαλύψει καθαρά και κατηγορηματικά μέσα στον Λόγο Του. Η πληροφορία για αυτήν την εκκλησία θα πρέπει να εκφραστεί με μια γλώσσα κατανοητή στην ανθρώπινη λογική και δεν θα συνίσταται από αόριστες γενικότητες και υπαινιγμούς.

Διστάζω να χαρακτηρίσω από τώρα αυτό που πρόκειται να διαβάσετε, αν και είμαι βέβαιος οτι θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τα πιστεύω σας και την ίδια σας τη ζωή. Μην διαβάσετε επιπόλαια το υλικό που ακολουθεί. Ζητώ μόνο να το διαβάσετε με προσευχή και με ανοιχτό μυαλό. Τότε και μόνο να το κρίνετε μα βάση το τι λένε σχετικά οι Γραφές και τις προσωπικές σας πνευματικές πεποιθήσεις. Αν είναι αλήθεια, το Άγιο Πνεύμα θα σας οδηγήσει σε μια ειλικρινή αναγνώριση της αλήθειας αυτής. Η προσωπική μου αίσθηση είναι οτι αυτή η εμπειρία θα είναι για σας η πιο συναρπαστική περιπέτεια που είχατε ποτέ μέσα στον Λόγο του Θεού.

Η αναζήτησή μας για την αλήθεια θα έχει ως επίκεντρο το δωδέκατο κεφάλαιο της Αποκάλυψης. Ο περιορισμένος χρόνος και χώρος δεν μας επιτρέπει μια εξαντλητική ανάλυση, όμως θα δοθεί προτεραιότητα στις εξής δύο αρχές: ακρίβεια και απλότητα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνοπτικά τα πάνω απο χίλια διακόσια χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας καθώς ακολουθούμε την συναρπαστική ιστορία της "αληθινής εκκλησίας" στο εκπληκτικό αποκορύφωμά της. Παραπέρα τεκμήρια που επιβεβαιώνουν το ιστορικό μέρος της προφητείας δίνονται στο βιβλίο μου με τίτλο "The Beast, the Dragon, and the Woman."
 

Η "γυναίκα" συμβολίζει την εκκλησία
 
Το 12ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης είναι κυρίως η περιγραφική παρουσίαση μιας όμορφης, ενδεδυμένης με τον ήλιο γυναίκας και των απογόνων της. "Και ένα μεγάλο σημείο φάνηκε στον ουρανό, μια γυναίκα ντυμένη τον ήλιο, και το φεγγάρι ήταν κάτω απο τα πόδια της, κι επάνω στο κεφάλι της είχε ένα στεφάνι απο 12 αστέρια" Αποκ. 12:1

Στο σημείο αυτό εισαγόμαστε σε έναν απο τους πιό γνωστούς συμβολισμούς της Βίβλου, στην Π. και Κ. Διαθήκη, με τον οποίο ο Θεός παρομοιάζει τους εκλεκτούς Του με μια γυναίκα. Παντρεύεται με την εκκλησία, οπως ο γαμπρός. Ο Παύλος γράφει προς τους κορίνθιους, "επειδή, σας αρραβώνιασα με έναν άνδρα, για να σας παραστήσω αγνή παρθένα στον Χριστό." Β' Κορ. 11:2.

Σε όλη τη Βίβλο μπορούμε να βρούμε αυτόν τον συμβολισμό. Ο Θεός λέει στην Π.Δ., "Παρομοίωσα τη θυγατέρα Σιών με μιά εύχαρη και τρυφερή γυναίκα." Ιερεμ. 6:2. Και πάλι, "και για να πώ στη Σιών: Είσαι λαός μου" Ησα. 51:16. Η εκκλησία ονομάζεται Σιών και ο Θεός την παρομοιάζει με μια όμορφη γυναίκα. Στην Π.Δ. ο Ισραήλ ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού και πολύ συχνά παρουσιάζεται να είναι παντρεμένος με τον Θεό.

Στην Κ.Δ., ο αληθινός Ισραήλ του Θεού δεν είναι πιά ένα έθνος αλλά μια εκκλησία η οποία αποτελείται απο ιουδαίους και εθνικούς που δέχονται το Χριστό ως προσωπικό τους Σωτήρα. Κατόπιν τούτου, το Αποκ.12 μας φωτογραφίζει την ιστορία της εκκλησίας την εποχή του Χριστού. Η ενδυμασία του ήλιου αντιπροσωπεύει την ένδοξη Καινή Διαθήκη της χάρης, και τα δώδεκα αστέρια τους δώδεκα αποστόλους. Το φεγγάρι κάτω απο τα πόδια της συμβολίζει τη φθίνουσα δόξα της Παλαιάς Διαθήκης μπροστά στην παρουσία του αληθινού Αρνίου του Θεού.

Και τώρα αρχίζει το συναρπαστικό μέρος! Πρόκειται να ακολουθήσουμε το μέλλον που εκτυλίσεται στην αληθινή εκκλησία του Κυρίου μας Ιησού. Τα επόμενα εδάφια διαγράφουν με ζωντάνια την πορεία της αλήθειας δια μέσου των αιώνων. Θέλουμε να βρούμε που μπορεί να βρίσκεται αυτή η γυναίκα σήμερα! Μην χάσετε κανένα βήμα της προφητείας αυτής καθώς ανιχνεύουμε την περιπέτεια της αληθινής εκκλησίας στην πορείας της ως τον εικοστό αιώνα!

Το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτουμε είναι οτι αυτή η γυναίκα πρόκειται να γεννήσει ενα βρέφος. "και όντας έγκυος, έκραζε κοιλοπονώντας, και βασανιζόμενη για να γεννήσει. Και φάνηκε ένα άλλο σημείο στον ουρανό, και να, ένας μεγάλος κόκκινος δράκοντας, που είχε 7 κεφάλια και 10 κέρατα, κι επάνω στα κεφάλια του υπήρχαν 7 διαδήματα και η ουρά του έσυρε το ένα τρίτο των αστεριών του ουρανού, και τα έριξε στη γή. Και ο δράκοντας στάθηκε μπροστά στη γυναίκα που επρόκειτο να γεννήσει, για να καταφάει το παιδί της όταν το γεννήσει. Και γέννησε ένα αρσενικό παιδί, το οποίο πρόκειται να ποιμάνει όλα τα έθνη με σιδερένια ράβδο, και το παιδί της αρπάχτηκε προς τον Θεό και το θρόνο του." Αποκ. 12:2 - 5.

Ποιός είναι αυτός ο Υιός του ανθρώπου που είναι γεγραμμένο να κυβερνήσει όλα τα έθνη και που αρπάχτηκε στον ουρανό; Μονο ένας μπορεί να εκπληρώσει αυτήν την περιγραφή - ο Ιησούς Χριστός. Και ο δράκοντας ποιόν αντιπροσωπεύει, που μάλιστα προσπάθησε να θανατώσει τον Χριστό κατά τη γέννησή Του; Είναι ο Ηρώδης, ο αντιπρόσωπος της Ρώμης, που εξέδωσε τη διαταγή ωστε όλα τα βρέφη μέχρι δύο ετών να σφαγιασθούν. Κανονικά, ο δράκοντας χρησιμοποιείται ως σύμβολο του σατανά, αλλά στην περίπτωση αυτή ο διάβολος εργαζόταν τόσο στενά με τη ρωμαϊκή αρχή ωστε ο δράκοντας συμβολίζει και τη Ρώμη.

Πώς διέφυγε ο Ιησούς το διαβολικό διάταγμα του Ηρώδη; Ο Ιωσήφ και η Μαρία προειδοποιήθηκαν για τον επερχόμενο κίνδυνο με ένα όνειρο που είδαν και έτσι έφυγαν προς την Αίγυπτο μαζι με το βρέφος. Αργότερα, μετά τον θάνατο του τυράννου, επέστραψαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Ναζαρέτ.

Αν και ο διάβολος απέτυχε στο αρχικό του σχέδιο να θανατώσει τον Ιησού δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Επανειλημμένως, προσπάθησε να πάρει τη ζωή του Ιησού και τελικά κατάφερε να τον φέρει μπροστά σε μιά παρωδία δίκης απο όπου εν συνεχεία βασανίστηκε, σταυρώθηκε και ενταφιάστηκε. Το μνήμα όμως δεν μπορεί να περιέχει τον Υιό του Θεού, και την τρίτη μέρα αναστήθηκε. Αργότερα, ανήλθε στον Πατέρα Του στον ουρανό.
 

Η δίωξη της εκκλησίας
 
Χωρίς να έχει δυνατότητα πρόσβασης στον Ιησού, ο δράκοντας (Ρώμη) έστρεψε το θυμό του ενάντια σ'αυτούς που ακολουθούν το Χριστό, την εκκλησία. "Και όταν ο δράκοντας είδε οτι ρήχτηκε στη γη, καταδίωξε τη γυναίκα, που γέννησε το αρσενικό." Αποκ. 12:13

Αυτή η περιγραφή δίνει ενα μικρό μέρος μόνο απο τη φρίκη της βίας που ξέσπασε εναντίον της αποστολικής εκκλησίας. Στην πραγματικότητα όλοι οι πρώτοι μαθητές και οι αρχηγοί της εκκλησίας μαρτύρησαν για την πίστη τους. Οι σκληροί παγανιστές αυτοκράτορες μετέτρεψαν τις αρένες τους σε θέατρα θανάτου για όσους ακολουθούσαν το αληθινό ευαγγέλιο.

Γρήγορα η παγανιστική Ρώμη μετατράπηκε σε παγανιστική παπική Ρώμη και η δίωξη συνεχίστηκε με μεγαλύτερη δύναμη. Εκατομμύρια βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω απο φρικτά εξεταστήρια που προσπαθούσαν να εξολοθρεύσουν οποιαδήποτε αντίδραση στο παπικό σύστημα. Οι ιστορικοί εκτιμούν οτι κατά το Μεσαίωνα περισσότεροι απο πενήντα εκατομμύρια ανθρώποι προτίμησαν να δώσουν τη ζωή τους παρά να παραδώσουν την προτεσταντική τους πίστη.

Αλλά ας ακολουθήσουμε την τραγική ιστορία μέσα απο το προφητικό περίγραμμα. Η Αποκ. 12:14 μας λέει τι έκανε η αληθινή εκκλησία καθώς οι πιέσεις των διώξεων έφταναν στο αποκορύφωμά τους. "Και στη γυναίκα δόθηκαν δύο φτερούγες του μεγάλου αετού, για να πετάει στην έρημο, στον τόπο της, όπου εκεί τρέφεται για καιρόν και καιρούς και μισόν καιρό, μακριά απο το φίδι"

Για να μην εξαφανιστούν, οι πιστοί προτεστάντες πρόσφυγες κατέφυγαν πίσω στα βουνά και τα οροπέδια των Αλπεων κρατώντας την αληθινή πίστη στον Ιησού. Ενα δεύτερο βιλίο των Πράξεων θα μπορούσε να γραφτεί για να δείξει τον ηρωισμό των βαλδένσιων, ουγενότων και των αλβιγηνών που αρνήθηκαν να παραδώσουν την πίστη τους κατά τη διάρκεια των αίωνων αυτών της φοβερής καταπίεσης. Ο Θεός πολέμησε μαζί τους και κάποιες φορές τα στρατεύματα της Ρώμης γκρεμίστηκαν κάτω απο μυστηριώδεις καταιγίδες και κατακρημνίσεις βράχων. Σε άλλες περιόδους τα ποτάμια των βουνών κοκκίνησαν απο το αίμα των πιστών που πλήρωσαν την αφοσίωσή τους στην αλήθεια με τη ζωή τους. Η προφητεία της Αποκάλυψης δίνει μιά συμβολική εικόνα των απεγνωσμένων προσπαθειών που έγιναν για να αφανισθεί αυτή η μικρή μειονότητα των χριστιανών που κρύβονταν για να προφυλάξουν τη ζωή τους. "και το φίδι έριξε απο το στόμα του, πίσω απο τη γυναίκα, νερό σαν ποταμό, για να κάνει να την παρασύρει ο ποταμός." Αποκ. 12:15

Πόσο καιρό θα έμενε αυτή η πραγματική εκκλησία κρυμμένη; Η προφητεία δηλώνει οτι θα ήταν για "καιρό, καιρούς και μισό καιρού" Ιδού το μυστήριο! Τι να εννοείται με αυτήν την περιέργη περιγραφή του συγκεκριμένου χρόνου; Η απάντηση δίνεται στο εδ. 6 "Και η γυναίκα έφυγε στην έρημο, όπου έχει έναν ετοιμασμένο τόπο απο τον Θεό, για να την τρέφουν εκεί 1260 ημέρες." Αποκ. 12:6

Τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει η εικόνα. Το ένα εδάφιο λέει οτι η γυναίκα ήταν στην ερημιά για 1260 μέρες ενω το άλλο εδάφιο λέει οτι ήταν για καιρό, καιρούς και μισό καιρού. Οι δύο αυτές περίοδοι είναι ίσες. Αυτό σημαίνει οτι ένας "καιρός" πρέπει να είναι ένας χρόνος σύμφωνα με τον προφητικό συμβολισμό, οι "καιροί" είναι δύο χρόνια και το "μισό καιρού" είναι μισός χρόνος. Οταν αθροίσουμε αυτά βρίσκουμε τρισίμιση χρόνια. Και αυτά ισούνται με 1260 μέρες, χρησιμοποιώντας τη βιβλική λογιστική οτι 30 μέρες είναι ένας μήνας.

Υπάρχει άλλη μία αρχή που πρέπει να υπολογίσουμε εδώ. Στις συμβολικές προφητείες της Βίβλου μιά μέρα πάντοτε λογαριάζεται για ένας χρόνος. Θα βρείτε το κλειδί για την αρχή αυτή στον Ιεζ. 4:6 "σου προσδιόρισα κάθε μιά ημέρα αντί για ένα χρόνο" Αλλού το βρίσκουμε στο "θεωρουμένης κάθε μιας ημέρας για έναν χρόνο" Αριθ. 14:34.

Παρακαλώ σημειώστε οτι αυτό χρησιμοποιείται μόνο στις συμβολικές προφητείες και δεν μπορεί να χρησιμοποιειθεί για άλλα σημεία των Γραφών. Μια μέρα είναι ένας χρόνος μόνο σε ενα προφανώς προφητικό περιεχόμενο. Αυτό τοποθετεί τη γυναίκα στο ερημικό καταφύγιό της για μια περίοδο 1260 χρόνων.

Το συμπέρασμά μας δηλαδή πρέπει να είναι οτι η αληθινή εκκλησία δεν πρέπει να εμφανιστεί στον κόσμο παρά μόνο όταν συμπληρωθούν τα 1260 χρόνια. Συνέβη κάτι τέτοιο στους εκλεκτούς του Θεού; Για πόσο καιρό το παπικό σύστημα συνέχιζε να καταπιέζει τα αληθινά δόγματα με την άσκηση της θρησκευτικο - πολιτικής εξουσίας;

Εδω είναι ενα συναρπαστικό σημείο της ιστορίας. Το 538 μ.Χ. τέθηκε σε ισχύ ενα διάταγμα απο τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το οποίο έδινε απόλυτη πνευματική υπεροχή στην εκκλησία της Ρώμης. Σταδιακά, αυτή η θρησκευτική τυραννία ενώθηκε με τισ πολιτικές εξουσίες μέχρις ότου τελικά οι βασιλείς έπρεπε πρώτα να πάρουν την έγκριση του πάπα πριν αρχίσουν να κυβερνούν. Η εξουσία αυτή παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το έτος 1798 κατά το οποίο η Ευρώπη ταρακουνήθηκε απο τη γαλλική επανάσταση. Ακολούθησε η επανάσταση των καταπιεσμένων χωρικών εναντίον των προνομιούχων κληρούχων και ο πάπας συνελήφθη το 1798. Η παπική περιουσία δημεύτηκε και η γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με το οποίο καταργήθηκε ο επίσκοπος της Ρώμης. Η καταπιεστική εξουσία του πάπα τερματίσθηκε ακριβώς 1260 χρόνια αφότου αγκαινιάστηκε το 538 μ.Χ.
 

Τρία σημάδια της αληθινής εκκλησίας
Αυτό μας φέρνει σε μιά πολύ σημαντική παρατήρηση. Η αληθινή εκκλησία δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί πριν απο το έτος 1798. Θα έπρεπε να παραμείνει κρυμμένη "στον τόπο της" μέχρι το τέλος των 1260 ετών και αυτή η περίοδος τελειώνει το 1798 μ.Χ.. Εχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα απο τα πιο συναρπαστικά σημάδια για την αναγνώριση της αληθινής εκκλησίας. Δεν βασιζόμαστε πάνω σε συναισθηματισμούς ή πάνω σε κάποια τραβηγμένη ερμηνεία ενός βιβλικού εδαφίου. Αντίθετα βασιζόμαστε στην προφητική αποκάλυψη μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που μπορεί να επιβεβαιωθεί απο τα ιστορικά κείμενα. Η γυναίκα (εκκλησία) απλά δεν μπορούσε να εμφανιστεί πρίν βγούν απο τη μέση αναχαιτιστικές δυνάμεις της παπικής αντίδρασης. Το προφητευμένο αυτό γεγονός έλαβε χώρα το 1798 και η αλήθεια που μέχρι τότε είχε καταχωνιαστεί άρχισε να ξεπροβάλει απο την αφάνεια με τη μορφή ενός ένδοξου "υπολοίπου απο το σπέρμα της" απο τη γυναίκα.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην πραγματική περιγραφή της γυναίκας καθώς αυτή εμφανίζεται στον κόσμο μετά το έτος 1798. "Και ο δράκοντας οργίστηκε ενάντια στη γυναίκα, και πήγε να κάνει πόλεμο με τους υπολοίπους απο το σπέρμα της, που τηρούν τις εντολές του Θεού και έχουν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού." Αποκ. 12:17

Το εδάφιο αυτό είναι ένα απο τα πιο κρίσιμα της Βίβλου. Πουθενά δε βρίσκουμε μια πιό συγκετρωμένη περιγραφή του "υπολοίπου" των εσχάτων ημερών της αρχικής αποστολικής πίστης όπως αυτή διατηρήθηκε δια μέσου των αιώνων. Εδώ είναι ο πραγματικός ορισμός της αληθινής εκκλησίας του εικοστού αιώνα. Ειναι δε τόσο σημαντικό, που θα αναλύσουμε διεξοδικά κάθε λέξη του έτσι ωστε να πάρουμε όλο το μήνυμα. Αν η αληθινή εκκλησία μπορεί να ανακαλυφθεί μέσα απο τη Βίβλο, αυτό είναι το εδάφιο που την αποκαλύπτει.

"ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΝΤΑΣ..." Ποιός είναι ο δράκοντας; Δεν χωράει καμία αμφιβολία στο σημείο αυτό. Στην Αποκ. 12:9 ο δράκοντας ονομάζεται "ο διάβολος και ο σατανάς, που πλανάει ολόκληρη την οικουμένη"

"ΟΡΓΙΣΤΗΚΕ..." Τι σημαίνει αυτό; Ο σατανάς οργίστηκε. Με ποιόν; "ΟΡΓΙΣΤΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ..." Ποιά ήταν η γυναίκα; Εχουμε ήδη βρεί οτι ήταν η αληθινή αποστολική εκκλησία που αντιπροσωπεύει τις μέγιστες και αυθεντικές διδασκαλίες του Ιησού.

"ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΗΣ..." Εδω υπάρχει μια καινούργια λέξη που εισάγεται στην όλη εικόνα. Ο σατανάς πρόκειται να πολεμήσει ενάντια στο ΥΠΟΛΟΙΠΟ της αληθινής εκκλησίας. Ποιό είναι αυτό το υπόλοιπο; Ειναι το τελευταίο κομμάτι απο το ύφασμα ενός ενδύματος. Ειναι το ίδιο με το πρώτο κομμάτι που κόπηκε απο το ένδυμα μόνο που είναι στην άλλη άκρη, το τέλος και συμβαίνει να είναι και μικρό κομμάτι.

Τι μας λέει τούτο σχετικά με το υπόλοιπο της γυναίκας; Είναι το τελευταίο κομμάτι της αληθινής εκκλησίας, στους έσχατους καιρούς, που θα κρατάει ακριβώς την ίδια διδασκαλία με την αρχική, αποστολική εκκλησία. Αλλα ας διαβάσουμε παραπέρα.

"ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ..." Σε ποιές εντολές αναφέρεται; Τούτο υποδηλώνει τον μέγιστο ηθικό νόμο που γράφτηκε με τα χέρια του Θεού πάνω στην πέτρα. Οι Δέκα Εντολές αντικατροπτίζουν τον χαρακτήρα του Θεού, αποκαλύπτουν τη θέλησή Του για όλα τα δημιουργήματά Του και αποτελούν τη βάση για κάθε ηθικότητα και αληθινή λατρεία.

Στο σημείο αυτό βλέπουμε το δεύτερο σημάδι για την αναγνώριση της αληθινής εκκλησίας. Οχι μόνο πρέπει να εμφανιστεί κάποτε μετά το έτος 1798 αλλά και θα πρέπει να τηρεί όλες τις Δέκα Εντολές του Θεού.

Αλλά ας τελειώσουμε την ανάγνωση του καταπληκτικού αυτού εδαφίου. "ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ." Εδω είναι ενα άλλο χαρκτηριστικό του αληθινού υπολοίπου. Οχι μόνο πρέπει αυτή η εσχάτη εκκλησία να εμφανιστεί μετά το 1798 και να κρατά όλες τις Δέκα Εντολές αλλά πρέπει να έχει και τη μαρτυρία του Ιησού. Αλλά ποιά είναι η μαρτυρία του Ιησού; Αυτή είναι μιά ασυνήθιστη φράση και χρειαζόμαστε κατι περισσότερο απο ανθρώπινη σοφία για να αποκαλύψουμε τη σημασία της.

Παρατηρείστε πως η Βίβλος καθορίζει συγκεκριμένα την έκφραση αυτή για εμας. Αν αυτό το εδάφιο αληθινά εμπεριέχει τη καρδιά της απόλυτης αλήθειας για εμάς, ο Λόγος του Θεού θα πρέπει να ξεκαθαρίζει κάθε σημείο του. Ο ορισμός μας δίνεται με τα λόγια ενός αγγέλου που στάλθηκε απο τον ουρανό για να το εξηγήσει στον Ιωάννη "εγώ είμαι σύνδουλός σου, και των αδελφών σου, που έχουν τη μαρτυρία του Ιησού, τον Θεό προσκύνησε, επειδή, η μαρτυρία του Ιησού είναι το πνεύμα της προφητείας." Αποκ.19:12

Αυτό είναι! Ξέρουμε τώρα χωρίς καμία αμφιβολία οτι η μαρτυρία του Ιησού είναι ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ. Και αυτό είναι το τρίτο μεγάλο σημάδι για την αναγνώριση της αληθινής εκκλησίας των εσχάτων ημερών.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι: Σας συναρπάζει καθόλου το πνεύμα των εδαφίων αυτών καθώς αυτές οι ξεκάθαρες βιβλικές φράσεις μας δείχνουν την απάντηση σε ένα απο τα πιο μεγάλα μυστικά στο Λόγο του Θεού; Κατευθυνόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο να αναγνωρίσουμε τους εκλεκτούς του Θεού στις μέρες μας και το συγκεκριμένο μύνημά τους. Και το κάνουμε αυτό αφήνοντας τη Βίβλο να κάνει την αναγνώριση. Δεν δημιουργήσαμε εμείς κάποιο απο αυτά τα τρία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κανείς δεν μπορεί ειλικρινά να αντικρούσει την εφαρμογή τους στην εκκλησία των εσχάτων ημερών του Ιησού Χριστού. Αυτή η υπόλοιπη εκκλησία πρέπει να κατέχει όλα αυτά τα τρία βιβλικά σημαδία ταυτότητας:

1. ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1798
2. ΚΡΑΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ
3. ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ

Γνωρίζω οτι κάποιοι ήδη θα απορούν σχετικά με το τρίτο σημάδι. Το "πνεύμα της προφητείας" είναι σχεδόν το ίδιο δυσνόητο οσο και το "μαρτυρία του Ιησού" Καθίστε όμως μαζί μου και θα βρούμε την εξήγηση και αυτού πολύ σύντομα.
 

Ενα τέταρτο χαρκτηριστικό της ταυτότητάς της
Θα ήθελα τώρα να προσθέσω ένα τέταρτο κρίσιμο σημάδι της ταυτότητά της στη λίστα μας. Βρήκαμε οτι αυτή η εκκλησία ειναι ενα τελευταίο κομμάτι της ιστορικής αλήθειας. Θα κηρύττει το τελευταίο μύνημα μύνημα του Θεού λίγο πριν την επιστροφή του Ιησού. Στην πραγματικότητα, αν ο Θεός είχε να προαναγγείλει κάποια ειδική προειδοποιητική συμβουλή για τον κόσμο στις έσχατες ημέρες, σίγουρα θα έδινε το μήνυμα αυτό δια μέσου αυτου του υπολοίπου της εκκλησίας. Νομίζω οτι όλοι μπορούμε να δούμε τη λογική σε αυτό το συμπέρασμα.

Εχει ο Θεός ενα τέτοιο μήνυμα και υπάρχει κατι τέτοιο καθαρά στη Βίβλο; Ο Ιησούς είπε οτι η προκύρηξη μιας τέτοιας αλήθειας θα προηγείτο λίγο πριν το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας. Παρακολουθείστε τα λόγια Του: "Και τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη, για μαρτυρία σε όλα τα έθνη και τότε θάρθει το τέλος" Ματθ. 24:14.

Το τελευταίο σημάδι της έλευσης του Χριστού θα είναι ενα παγκόσμιο κήρυγμα του "ευαγγελίου της βασιλείας". Μετά απο αυτό θα έρθει το τέλος. Ακολουθήστε με τώρα απο κοντά. Ο Ιωάννης είδε στην πραγματικότητα την όραση της εκπλήρωσης των λόγων του Χριστού. Εγραψε: "Και είδα έναν άλλον άγγελο να πετάει στο μέσον του ουρανού, ο οποίος είχε ενα αιώνιο ευαγγέλιο, για να κηρύξει σ' αυτούς που κατοικούν επάνω στη γη, και σε κάθε έθνος και φυλή και γλώσσα και λαό, και έλεγε με δυνατή φωνή:" Αποκ. 14:6,7.

Τα επόμενα εδάφια περιγράφουν επακριβώς απο τι θα αποτελείται η τελευταία προκήρυξη του ευαγγελίου. Και τότε, αμέσως, λέει ο Ιωάννης, "Και είδα, και να, ενα λευκό σύννεφο, κι επάνω στο σύννεφο καθόταν κάποιος όμοιος με υιόν ανθρώπου, έχοντας επάνω στο κεφάλι του ενα χρυσαφένιο στεφάνι και στο χέρι του κοφτερό δρεπάνι ... Κι αυτός που καθόταν επάνω στο σύννεφο έβαλε το δρεπάνι του επάνω στη γη και θερίστηκε η γη." Αποκ. 14:14-16.

Το αντιληφθήκατε; Το τέλος θα έρθει αμέσως μόλις αυτο το συγκεκριμένο ευαγγελικό μήνυμα φτάσει σε όλα τα έθνη της γής. Ο Ιησούς είπε το ίδιο πράγμα, "Και τούτο το ευαγγέλιο ... θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη ... και τότε θάρθει το τέλος."

Σας διαβεβαιώνω οτι οποιοδήποτε και αν είναι το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος πρέπει να είναι το πιο επείγον και βιαστικό που άκουσαν ποτέ τα ανθρώπινα αυτιά. Τόσο ο Ιησούς όσο και ο Ιωάννης μας δηλώνουν οτι με την ολοκλήρωσή αυτού θα εισαχθούμε στη δοξασμένη βασιλεία του Χριστού.

Μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα περιέχει αυτό το τελευταίο μήνυμα; Ο Ιωάννης μας το ξεκαθλαρισε τόσο καλά που δεν χωράει αμφιβολία. "και έλεγε με δυνατή φωνή: Φοβηθείτε τον Θεό, και δώστε δόξα σ' αυτόν, επειδή ήρθε η ώρα της κρίσης του" Αποκ. 14:7. Παρατηρείστε οτι μέρος αυτού του μηνύματος του Θεού ανακοινώνει οτι η κρίση έχει ήδη αρχίσει. "ήρθε" και όχι "θα έρθει". Πρέπει να δούμε και να ακούσουμε και να διακηρύξουμε αυτήν την προ της έλευσης κρίση σε όλα τα έθνη του κόσμου.

Το επόμενο μέρος του μηνύματος του αγγέλου ειναι το εξής: "και προσκυνήστε αυτόν ο οποίος δημιούργησε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα και τις πηγές των νερών" Αποκ. 14:7. Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Θα έπρεπε, διότι αναφέρεται κατά λέξη απο την τέταρτη εντολή του Δεκάλογου πράγμα που μας υποδηλώνει οτι η τήρηση του Σαββάτου θα είναι ενα μέρος του "ευαγγελιου" που πρέπει να πάει σε όλον τον κόσμο προτού έρθει το τέλος.

Πως λατρεύουμε τον Θεό ως Δημιουργό; Μέσα στην καρδιά των Δέκα Εντολών ο ίδιος ο Θεός έδωσε την απάντηση: "επειδή, σε 6 ημέρες έκανε ο Κύριος τον ουρανό κσι τη γη τη θάλασσα και όλα όσα βρίσκονται σ' αυτά και στην 7η ημέρα αναπαύθηκε γι αυτό ο Κύριος ευλόγησε την ημέρα του σαββάτου και την αγίασε." Εξοδ. 20:11.

Η αληθινή λατρεία αρχίζει απο την αναγνώριση της δημιουργικής δύναμης και αρχής του Θεού, και το Σάββατο είναι το σημάδι που το έθεσε ο ίδιος ο Θεός οτι Εκείνος ειναι ο Δημιουργός όλων. "Είσαι άξιος, Κύριε, να πάρεις τη δόξα και την τιμή και τη δύναμη, επειδή, εσύ έκτισες τα πάντα" Αποκ. 4:11

Ο Θεός αντέκρουσε του ψεύτικους θεούς επανειλημμένα επειδή εκείνοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν "Οι θεοί, που δεν έκαναν τον ουρανό και τη γη θα αφανιστεί απο τη γη ... Αυτός δημιούργησε τη γη με τη δύναμή του" Ιερεμ. 10:11,12. "αυτός ο Θεός που έπλασε τη γη και την έφτιαξε ... Εγώ είμαι ο Κύριος, και δεν υπάρχει άλλος." Ησαίας 45:18

Το Σάββατο θεσπίστηκε απο τον Θεό ως μια μεγάλη υπενθύμιση - σημάδι της κυρίαρχης εξουσίας Του ως ο μοναδικός Θεός ο οποίος πρέπει να λατρεύεται. Ο Δημιουργός έθεσε σε κίνηση τον ιδεατό κύκλο της εβδομάδας των επτά ημερών για να σημαδεύσει το Σάββατο, έτσι ώστε ο κόσμος δεν θα είχε δικαιολογία να μην γνωρίζει ποιόν να λατρεύσει και πότε. Ετσι το μήνυμα του πρώτου αγγέλου κάλεσε τους ανθρώπους να λατρεύουν "αυτόν που δημιούργησε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα..." ένα κάλεσμα για την τήρηση του Σαββάτου.

Τα μηνύματα του δευτέρου και του τρίτου αγγέλου που περιγράφονται απο τον Ιωάννη μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα: "Η Βαβυλώνα έπεσε..." Αποκ. 14:8-10. Αντίθετα προς τις απόψεις πολλών, τούτο το ξεκάθαρο κήρυγμα για το θηρίο περιλαμβάνεται στο παντοτινό ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού. Ακόμα και προειδοποιήσεις κατά του χαράγματος του θηρίου θα δοθούν σε κάθε έθνος, βασίλειο, γλώσσα και άνθρωπο. Τότε θα έρθει το τέλος!

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ενα τέταρτο χαρακτηριστικό στη λίστα των τριών άλλων. Το υπόλοιπο της αληθινής εκκλησίας των εσχάτων ημερών σίγουρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί απο τον Θεό για να δώσει την τελευταία Του προειδοποίηση προς όλους τους κατοίκους του πλανήτη γη. Αυτή η προειδοποίηση θα πρέπει να περιέχει (α) η ώρα της κρίσης έφτασε, (β) την τήρηση του Σαββάτου, (γ) την πτώση της πνευματικής Βαβυλώνας και (δ) το χάραγμα του θηρίου.

Τούτο συμπληρώνει τη συναρπαστική λίστα των ειδικών χαρακτηριστικών της εκκλησίας του εικοστού αιώνα:

1. ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1798
2. ΚΡΑΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ
3. ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ
4. ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Αποκ.14) ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ

Μπορεί κανείς να παραμείνει αδιάφορος μπροστά σε όσα έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα; Εχουμε τώρα στα χέρια μας το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε ενα απο τα πιο μεγάλα πνευματικά μυστικά του κόσμου. Ο Θεός συμπεριέλαβε όλα τα στοιχεία σε αυτό το καταπληκτικό κεφάλαιο της Αποκάλυψης. Κοιτάξτε αυτά τα χαρακτηριστικά σημάδια. Τούτη είναι η λίστα του Θεού και όχι η δική μου. Το μόνο που έκανα ήταν να την σηκώσω μέσα απο τις φωτισμένες σελίδες του Λόγου του Θεού. Τι μας λένε άραγε σχετικά με την αληθινή εκκλησία σήμερα;

Πρώτα απο όλα δεν μπορεί να έχει εμφανιστεί πριν το 1798. Αυτό αποκλείει τις περισσότερο μεγάλες και δημοφιλής προτεσταντικές εκκλησίες του κόσμου. Σχεδόν όλες σχηματίστηκαν πριν το έτος αυτό. Δεύτερον, πρέπει να είναι μια εκκλησία που κρατά και τις Δέκα Εντολές. Με την πρώτη ματιά, αυτό θα ήταν ενα οχι και τόσο καλό τέστ για να δούμε ποιά εκκλησία είναι η σωστή. Ασφαλώς όλες τους θα δίδασκαν και θα υλοποιούσαν τον μέγιστο ηθικό νόμο του Θεού, ή μήπως όχι; Στην πράξη πολύ λίγα μοντέρνα δόγματα καν αναφέρουν την τήρηση και των Δέκα Εντολών. Τα πιο πολλά παραδέχονται ανοιχτά οτι δεν βρίσκουν αναγκαία την τήρηση του Σαββάτου η οποία απαιτείται απο την τέταρτη εντολή. Αντίθετα παραδέχονται την πρώτη μέρα της εβδομάδος αντι για την εβδόμη, το Σάββατο.
 

Οι πιο πολλές εκκλησίες αποτυγχάνουν στο βιβλικό τέστ
Δεν είναι παράξενο; Ο Θέος έγραψε με το ίδιο Του το Χέρι, "η ημέρα, όμως, η 7η είναι Σάββατο του Κυρίου του Θεού σου, μη κάνεις σ' αυτή κανένα έργο" Εξοδ. 20:10. Κανείς δεν μπερδεύτηκε ποτέ σχετικά με τη μέρα που ο Θεός αγίασε και έδωσε εντολές. Όλοι οι ιερείς και οι εκκλησίες ανοιχτά παραδέχονται οτι το Σάββατο είναι η εβδόμη μέρα της εβδομάδος. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι καταπατούν αυτήν την εντολή του Θεού κάθε εβδομάδα με το να εργάζονται το Σάββατο πράγμα που ο Θεός απαγόρευσε.

Για να αντισταθμίσουν την παράβαση της εντολής αυτής, αντικατέστησαν το Σάββατο με μια άλλη ημέρα - την πρώτη της εβδομάδος - στη θέση αυτής που ο Θεός έδωσε.

Πώς δικαιολογούν μια τέτοια διαστρέβλωση του μέγιστου ηθικού νόμου του Θεού; Η κατάσταση είναι τρομερή όπως και να την δούμε! Πολλές εκκλησίες σβήνουν τις Δέκα Εντολές θεωρώντας τις θρησκευτικούς κανόνες του Μωησή και διδάσκουν οτι αυτές εγκαταλείφθηκαν με τη Σταυρική Θυσία! Άλλοι υποστηρίζουν οτι όλες οι Δέκα Εντολές, πλην του Σαββάτου, ισχύουν και στην Καινή Διαθήκη. Σε κάθε περίπτωση, η τέταρτη εντολή, απορρίφθηκε και βεβηλώθηκε.

Όμως, μόλις ανακαλύψαμε οτι η αληθινή εκκλησία θα διακρίνεται για την τήρηση όλων των εντολών του Θεού. Σημειώστε αυτό: σύμφωνα με την καθαρή διδασκαλία της Βίβλου καμία εκκλησία δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλοιπο της γυναίκας αν δεν τηρεί το Σάββατο καθώς και τις υπόλοιπες εννέα εντολές. Ξαφνικά βλέπουμε οτι η συντρηπτική πλειονότητα αυτών που πέρασαν το πρώτο τέστ απέτυχαν στο δεύτερο.

Τώρα φτάνουμε στο τρίτο χαρακτηριστικό της προφητείας. Η υπόλοιπη εκκλησία των εσχάτων ημερών πρέπει να έχει το πνεύμα της προφητείας φανερωμένο μέσα της. Τι σημαίνει αυτό; Χωρίς αμφιβολία αυτή η ιδιαίτερη ταυτότητα είναι η πιο σπουδαία στη λίστα μας. Θα ανακαλύψουμε οτι τούτο περικλείει όχι μόνο την κατανόηση και το κήρυγμα της προφητείας.

Τέλος, αυτή η αληθινή εκκλησία θα την ξεχωρίσουμε απο το μοναδικό μήνυμα που θα κηρύσσει σε όλα τα έθνη της γης - η κρίση άρχισε, η εβδόμη μέρα είναι το Σάββατο, Η Βαβυλώνα έπεσε και προειδοποιήσεις κατά του χαράγματος του θηρίου.

Πρίν πούμε περισσότερα σχετικά με οποιαδήποτε νέα εκκλησία ή δόγμα που θα μπορούσε να εμπεριέχει αυτά τα χαρακτηριστικά ας γυρίσουμε πίσω στο χαρακτησιστικό τρία, που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς ακόμα.
 

Το πνεύμα της προφητείας
Κάτω απο την φώτιση του Θεού ο Ιωάννης μας είπε οτι το υπόλοιπο της γυναίκας θα έχει τη "μαρτυρία του Ιησού". Αφού η έκφραση αυτή είναι κάπως συγκεχυμένη ο Ιωάννης, αργότερα, έδωσε μια εξήγηση που όμως αφήνει και αυτή ερωτηματικά. Είπε απλά, "Η μαρτυρία του Ιησού είναι το πνεύμα της προφητείας." Αποκ. 19:10

Τουλάχιστον τούτο οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει τώρα να βρούμε τι εννοεί ο Ιωάννης με την έκφραση "πνεύμα της προφητείας" Οτι και να εννοεί, θα πρέπει να είναι κάτι σημαντικό για τον Θεό γιατί υποδηλώνει οτι είναι ένας απο τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναγνωρισθεί η εκκλησία Του τις έσχατες ημέρες.

Η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει όταν εξετάσουμε το πλήρες κείμενο της έκφρασης αυτής. Ενας άγγελος εμφανίζεται στον Ιωάννη και ο Ιωάννης πέφτει κάτω στη γη με δέος και θαυμασμό. Λέει ο Ιωάννης, "Και έπεσα μπροστά στα του για να τον προσκυνήσω και μου λέει: Πρόσεχε, μη το κάνεις αυτό, εγώ είμαι σύνδουλός σου και των αδελφών σου που έχουν τη μαρτυρία του Ιησού, τον Θεό προσκύνησε, επειδή η μαρτυρία του Ιησού είναι το πνεύμα της προφητείας." Αποκ. 19:10

Σε αυτό το εδάφιο, παρακαλώ παρατηρείστε ποιός έχει τη μαρτυρία του Ιησού ή το πνεύμα της προφητείας. Μόνο τα "αδέλφια" του Ιωάννη εμφανίζονται να την έχουν. Τώρα πρέπει να βρούμε πληροφορίες σχετικά με το ποιά ήσαν τα αδέλφια του Ιωάννη. Ο Λόγος δεν μας το αποκρύπτει. Στο Αποκ. 22:8,9 ο Ιωάννης επαναλαμβάνει την ιστορία με τον άγγελο και δίνει και κάποιες επιπλέον πληροφορίες. "Κι εγω ο Ιωάννης είμαι αυτός που τα είδα αυτά και τα άκουσα και όταν τα άκουσα και τα είδα έπεσα να προσκυνήσω μπροστά στα πόδια του αγγέλου που μου έδειχνε αυτά. Και μου λέει: Πρόσεχε, μη το κάνεις αυτό, επειδή εγω είμαι σύνδουλός σου και των αδελφών σου των προφητών ... τον Θεό προσκύνησε." Τα αδέλφια του Ιωάννη ήταν οι προφήτες και μόνο αυτοί έχουν το πνεύμα της προφητείας.

Ξαφνικά, το όλο μυστήριο αποκαλύπτεται. Οι μόνοι που είχαν το πνεύμα της προφητείας ήσαν οι προφήτες. Αν το "πνεύμα της προφητείας" ήταν μόνο η γνώση και το κήρυγμα των προφητειών τότε πολλοί νέοι ιερείς και ευαγγελιστές θα μπορούσαν να έχουν τα προσόντα. Η Βίβλος όμως καθιστά σαφές οτι στην πραγματικότητα πρόκειται για την ικανότητα να προφητεύει κανείς. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το δώρο της προφητείας που μόνο οι προφήτες είχαν.

Αυτό το γεγονός υποστηρίζεται και απο τον απόστολο Παύλο. "οτι σ'αυτόν γίνατε πλούσιοι σε όλα, σε κάθε λόγο και σε κάθε γνώση, καθώς η μαρτυρία του Χριστού (πνεύμα της προφητείας) στηρίχθηκε ανάμεσά σας, ωστε δεν μένετε πίσω σε κανένα χάρισμα, προσμένοντας την αποκάλυψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού" Α' Κορ. 1:5,7.

Με αυτήν την εμπνευσμένη ενόραση απο τον Παύλο είμαστε στο γνωστό μας έδαφος. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον όρο "πνεύμα της προφητείας" Οι επιστολές της Καινής Διαθήκης είναι γεμάτες με αναφορές στα δώρα του Αγίου Πνεύματος που ανάμεσα στα άλλα είναι και το δώρο της προφητείας. Ο Παύλος είπε στην εκκλησία της Εφέσου με ποιό τρόπο χορηγούνται τα δώρα αυτά: "Γι αυτό λέει: 'Αφού ανέβηκε σε ύψος, αιχμαλώτησε μια αιχμαλωσία και έδωσε χαρίσματα στους ανθρώπους." Εφεσ. 4:11

Λίγα σχόλια χρειάζονται γι αυτό. Είναι γνωστό το γεγονός οτι όταν ο Ιησούς επέστρεψε στον ουρανό άφησε ορισμένα ειδικά δώρα ή ικανότητες στους ανθρώπους Του στη γη. Και έχουν ονομασθεί αυτοί οι άνθρωποι: "Κι αυτός έδωσε άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτες, άλλους δε ευαγγελιστές, άλλους δε ποιμένες και δασκάλους" Εφεσ. 4:11

Για ποιό λόγο ο Ιησούς προίκισε κάποιους στην εκκλησία με αυτά τα πνευματικά δώρα; "για την τελειοποίηση των αγίων, για το έργο της διακονίας, για την οικοδομή του σώματος του Χριστού" Εφεσ. 4:12. Το έκανε για να οικοδομίσει πιστούς και να ενδυναμώσει την εκκλησία. Τα δώρα αυτά δόθησαν για να ωριμάσουν και να τελειοποιήσουν τους ηγέτες του σώματος του Χριστού καθώς αθτοί προσπαθούσαν να εποικοδομήσουν ηθικώς τα μέλη.

Το επόμενο εδάφιο μας λέει ακριβώς πώς αυτά τα δώρα θα χρειάζονταν στην εκκλησία. "μέχρις ότου όλοι ανεξαίρετα φτάσουμε στην ενότητα της πίστης και της επίγνωσης του Υιού του Θεού σε τέλειον άνδρα, σε μέτρο ηλικίας του πληρώματος του Χριστού" Εφεσ. 4:13

Αν η γλώσσα έχει κάποια έννοια τότε αυτά τα λόγια μεταφέρουν μια ιδέα πολύ καθαρά. Ολα τα δώρα με τα οποία ο Χριστός στήριξε την εκκλησία Του θα επρόκειτο να συνεχισθούν να βρίσκονται σε ισχύ μέχρι το τέλος του κόσμου. Θα χρειάζονταν έτσι ώστε να φέρουν την εκκλησία στην τελειότητα και στην πληρότητα του Χριστού.

Μπορούμε να θέσουμε το επόμενο ερώτημα; Πού είναι αυτά τα δώρα σήμερα; Αν ο σκοπός που δόθησαν απο τον Κύριό μας ήταν το να κάνουν το καθαγιαστικό τους έργο μέχρι το τέλος του κόσμου τότε θα πρέπει να τα βλέπουμε όλα να ενεργούν στις εκκλησίες γύρω μας. Ας δούμε αν υπάρχουν. Βλέπουμε καθόλου διδασκάλους στην εκκλησία σήμερα; Η απάντηση είναι ναι. Και σχετικά με τους ποιμένες και τους ευαγγελιστές; Σχεδόν όλα τα δόγματα έχουν τέτοιους. Και τι μπορούμε να πούμε για τους αποστόλους; Εφόσον αυτη η λέξη σημαίνει "απεσταλμένοι" μπορούμε να πούμε οτι οι πιο πολλές νέες εκκλησίες έχουν τα προσόντα για αυτό το συγκεκριμένο δώρο.

Ως τώρα όλα καλά. Εχουμε όμως ένα ακόμα ερώτημα - τι γίνεται με τους προφήτες; Απο τα περισσότερα θρησκευτικά δόγματα δεν έχουμε κάποια άμεση απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Στην πράξη, καμιά εκκλησία δεν υποστηρίζει οτι κάτι τέτοιο ήταν μέρος του ιερατικού της έργου.

Γιατί όμως; Αν όλα τα άλλα δώρα είναι αναγκαία γιατί οι προφήτες δεν θα πρέπει να είναι το ίδιο αναγκαίοι; Στην πρώτη εκκλησία οι προφήτες ήταν αναγκαίοι. Στην πραγματικότητα, όλα τα πνευματικά δώρα τεκμηριώνονται καλά σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων. "Και στην Αντιόχεια, μέσα στην υπάρχουσα εκκλησία, υπήρχαν μερικοί προφήτες και δάσκαλοι, ο Βαρνάβας και ο Συμεών ..." Πράξ. 13:1. Εδω ακριβώς τεκμηριώνεται οτι δύο δώρα, δάσκαλοι και προφήτες, ήταν ενα μέρος της εκκλησίας της Αντιόχειας. Μετά, στις Πραξ. 21:9 διαβάζουμε οτι "Αυτός είχε, μάλιστα, 4 θυγατέρες παρθένες που προφήτευαν." Σημειώστε οτι αυτές οι 4 γυναίκες απο τη μία οικογένεια είχαν ορισθεί απο το Αγιο Πνεύμα ως προφήτισσες. Ειχαν το πνεύμα της προφητείας.
 

Γιατί οι προφήτες εξαφανίστηκαν από την εκκλησία;
Είναι φανερό οτι κατα τη διάρκεια των αποστολικών χρόνων και αμέσως μετά όλα τα δώρα δίδονταν με τον ίδιο βαθμό. Γιατί όμως το δώρο της προφητείας φαίνεται να έχει εξαφανιστεί μετά απο διακόσια ή τριακόσια χρόνια χριστιανικής περιόδου; Στις μετέπειτα εποχές σεν έχουμε τεκμήρια της ύπαρξης αυτού του δώρου όπως έχουμε με τα υπόλοιπα δώρα. Γιατί δεν βρίσκουμε προφήτες σε όλες τις εκκλησίες σήμερα μαζί με τους ποιμένες, διδασκάλους κλπ.;

Εμείς δεν πρόκειται να αποφύγουμε το ερώτημα αυτό όπως κάνουν τόσα εκατομμύρια χριστιανών. Ο Λόγος του Θεού προσεγγίζει αυτό το θέμα με μεγάλη σαφήνεια. Είναι εύκολο να δούμε γιατί οι περισσότερες εκκλησίες προσπαθούν να αγνοήσουν την απουσία αυτού του δώρου απο τον εαυτό τους ειδικά οταν ανακαλύψουμε την αιτία αυτής της απουσίας.

Αυτή η μετα-αποστολική περίοδος δεν είναι η πρώτη φορά κατα την οποία το πνεύμα της προφητείας αφαιρέθηκε απο τους ανθρώπους του Θεού. Η αλήθεια είναι οτι ο Θεός μεταχειριζόταν την εκκλησία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε τους ανθρώπους Του. Σε όλη τη Παλαιά Διαθήκη ο Θεός τους καθοδήγησε με δύο τρόπους - τον νόμο και τους προφήτες. Δια μέσου του προφήτη Ιερεμία ο Θεός μίλησε στον Ισραήλ, "Αν δεν με ακούσετε, ωστε να περπατάτε στον νόμο μου, που έβαλα μπροστά σας, για να υπακούετε στα λόγια των δούλων μου των προφητών, που έστειλα σε σας ... τότε θα κάνω αυτό τον οίκο σαν τη Σηλώ, και θα κάνω αυτή την πόλη κατάρα σε όλα τα έθνη της γης." Ιερεμ. 24:4-6

Ο Νόμος και οι Προφήτες! Τα δύο πάνε μαζί. Οχι μόνο αναφέρονται στα κείμενα των Γραφών αλλά και στα δύο μέσα της θεϊκής καθοδήγησης. "Τηρείτε το νόμο Μου και ακούτε τους προφήτες Μου" ήταν η απαίτηση του Θεού. Και το ιερό κείμενο δηλώνει οτι αν απορρίψουν ένα απο αυτά τα μέσα θεϊκής καθοδήγησης ο Θεός θα αφαιρούσε και το άλλο διότι στην πραγματικότητα αρνούνταν την καθοδήγησή Του. Σε πολλές περιπτώσεις τα τέκνα του Ισραήλ απομακρύνονταν απο τον νόμο του Θεού με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν οτι και η προφητική φωνή σιωπούσε και αυτή.

Ο Ιερεμίας έγραψε, "νόμος δεν υπάρχει ούτε οι προφήτες της βρίσκουν όραση απο τον Κύριο." Θρήνοι 2:9 Ο Ιεζεκιήλ το έθεσε ως εξής: "τότε θα ζητήσουν όραση απο τον προφήτη και θα χαθεί ο νόμος απο τον ιερέα και η βουλή απο τους πρεσβυτέρους" Ιεζεκ. 7:26 Ο σοφός άνθρωπος έθεσε κάτω ακριβώς την ίδια αρχή: "Οπου δεν υπάρχει όραση ο λαός διαφθείρεται, είναι μακάριος όμως εκείνος που φυλάττει τον νόμο." Παροιμ. 19:18

Σε καιρούς ανοικτής ανυπακοής του Νόμου Του, ο Θεός χρησιμοποιούσε τους προφήτες για να τους επιπλήξουν και τους να καλέσουν πίσω και όχι για συμβουλές και καθοδήγηση. Οταν απομακρύνονταν απο το νόμο καταλάβαιναν οτι τη ίδια στιγμή απεμπολούσαν και τη μόνη οδό δια της οποίας μπορούσαν να λάβουν θεία κατεύθυνση. Με την αποστασία του ο Σαούλ φώναξε, "ο Θεός απομακρύνθηκε απο μένα και δεν μου απαντάει πια, ούτε με προφήτες ούτε με όνειρα" Α' Σαμου. 28:15

Εχουμε ενα τέλειο παράδειγμα αυτού στον Ιεζεκιήλ 20:3 όταν ο λαός ήρθε για να ζητήσει τη συμβουλή του Θεού. "Γιε ανθρώπου, μίλησε στους πρεσβυτέρους του Ισραήλ, και πες τους: Ετσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Ηρθατε να με ρωτήσετε; Ζω εγω λέει ο Κύριος ο Θεός και δεν θα ρωτηθώ απο σας." Γιατί δεν θα απαντούσε; Τα εδάφια 11-13 μας δίνουν την απάντηση: "και έδωσα σε αυτούς τα διατάγματά μου, και έκανα γνωστές σε αυτούς τις κρίσεις μου, τις οποίες όταν ο άνθρωπος τις κάνει θα ζήσει διαμέσου αυτών. Κι ακόμα, έδωσα σε αυτούς τα σάββατά μου, για να είναι ως σημείον ανάμεσα σ' αυτούς και σε μένα, ωστε να γνωρίζουν οτι εγω είμαι ο Κύριος που τους αγιάζω. Αλλ' ο οίκος Ισραήλ αποστάτησε απο μένα μέσα στην έρημο, στα διατάγματά μου δεν περπάτησαν κι απέρριψαν τις κρίσεις μου τις οποίες ο άνθρωπος όταν τις πράττει, θα ζήσει δια μέσω αυτών, και βεβήλωσαν υπερβολικά τα σάββατά μου, τότε είπα να ξεχύνω τον θυμό μου επάνω τους μέσα στην έρημο για να τους εξολοθρεύσω."

Αφαλώς βλέπουμε οτι ο λόγος που ο Θεός δεν έδωσε καμιά θεϊκή οδηγία ήταν διότι απέρριψαν τον νόμο Του και βεβήλωσαν το Σάββατο. Ηταν η πράβαση της τέταρτης εντολής που προκάλεσε την ιδιαίτερη δυσαρέσκεια του Θεού.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα για τους προφήτες στην Κ.Δ. και για το πως εξαφανίστηκαν μετά απο διακόσια, τριακόσια χρόνια. Τι συνέβει στο νόμο του Θεού την ίδια στιγμή που το πνεύμα της προφητείας εξαφανίστηκε απο την εκκλησία; Η ιστορία αυτής της πρώτης περιόδου μας δείχνει οτι τότε η ημέρα του Σαββάτου αντικαταστάθηκε απο την παγανιστική ημέρα του ήλιου (Sunday - Κυριακή). Ηταν ένας αισχρός συμβιβασμός με την ειδωλολατρική ημέρα του ήλιου που οδήγησε στην ανοικτή απόρριψη της αληθινής εβδόμης ημέρας, το Σάββατο. Και όταν συνέβη αυτό ο Θεός έπραξε ακριβώς αυτό που είχε κάνει όταν οι άνθρωποί Του απομακρύνθηκαν απο τον ιερό Του νόμο. Απέσυρε την καθοδήγηση του πνεύματος της προφητείας. Οι προφήτες εξαφανίστηκαν απο την εκκλησία.

Αυτό μας βρίσκει μπροστά πρόσωπο με πρόσωπο με ενα συναρπαστικό και προκλητικό ερώτημα. Υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε οτι όταν η εκκλησία αποκαταστήσει τον νόμο και αρχίζει να τηρεί και πάλι το Σάββατο, ο Θεός θα αποκαταστήσει και το πνεύμα της προφητείας; Αυτό μας οδηγεί πίσω στη δυναμική προφητεία της Αποκ. 12 και την περιγραφή του Θεού για το αληθινό υπόλοιπο. Τώρα, για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε όλη τη σημασία της δεκάτης εβδόμης στροφής: "Και ο δράκοντας οργίστηκε ενάντια στη γυναίκα, και πήγε να κάνει πόλεμο με τους υπολοίπους απο το σπέρμα της, που τηρούν τις εντολές του Θεού και εχουν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού."

Το βλέπετε; Ο νόμος που τόσο καιρό αγνοήθηκε είναι πάλι πίσω εκεί που ανήκει, στην εκκλησία. Και αυτή χέρι με χέρι με τον νόμο είναι η μαρτυρία του Ιησού που είναι το πνεύμα της προφητείας. Σκεφτείτε το! Ο νόμος και οι προφήτες μαζεύονται πάλι πίσω στο έσχατο κομμάτι της αληθινής αποστολικής εκκλησίας του Θεού! Ολα τα δώρα πάλι ενεργοποιούνται όπως και στις ημέρες πριν την αποστασία.

Σκεφτείτε και το οτι ενα υπόλοιπο πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με το αυθεντικό εκτος απο το οτι πρέπει να είναι στο τέλος και να είναι και ενα μικρό σε μέγεθος κομμάτι. Η καταπληκτική αυτή προφητεία αποκαλύπτει οτι θα υπάρξει στους έσχατους καιρούς κάποια αποκατάσταση της αυθεντικής αποστολικής πίστης. Το ίδιο Σάββατο θα αποκατασταθεί. Τα ίδια δώρα του Αγίου Πνέυματος θα φανερωθούν και όλες οι μεγάλες αποστολικές διδασκαλίες θα αναστηλωθούν απο τις επιπτώσεις των 1260 χρόνων της παπικής παραμόρφωσης.

Μια εκκλησία, που θα λέγεται υπόλοιπο, πρέπει να εμφανιστεί επι της σκηνής κάποτε μετά το 1798. Θα αποκαταστήσει το θεμέλιο πολλών γεννεών με το να τηρεί το Σάββατο, το ίδιο Σάββατο το οποίο ο Θεός έφτιαξε για τον άνθρωπο κατά την εβδομάδα της Δημιουργίας και το ίδιο Σάββατο για το οποίο μίλησε και ο Ιησούς όταν ήταν στη γη. Σε αυτήν την εκκλησία θα εμφανίζεται το αληθινό δώρο της προφητείας. Κάτω απο το χρίσμα μιας ασυνήθιστης πνευματικής ευλογίας και δύναμης αυτή η υπόλοιπη εκκλησία θα μετεφέρει την ιδιάζουσα τελευταία προειδοποίηση της Αποκ. 14 σε όλα τα έθνη του κόσμου. Οπως έχουμε ήδη ανακαλύψει, αυτό το θαυμαστό ευαγγέλιο των τριών αγγέλων εμπεριέχει το οτι η κρίση άρχισε, το Σάββατο, την πτώση της Βαβυλώνας και το μήνυμα για το θηρίο.

Αυτή η εκκλησία προσδιορίζεται και πάλι απο τον Ιωάννη με τα εξής λόγια: "Εδω είναι η υπομονή των αγίων, εδω είναι εκείνοι που φυλάττουν τις εντολές του Θεού και την πίστη του Ιησού." Αποκ. 14:12 Μην αψηφήσετε το γεγονός οτι αυτοί άγιοι που φυλάττουν τις εντολές του Θεού έχουν πάρει την δύναμη να κάνουν ότι κάνουν απο την πίστη τους στον Ιησού. Οταν τους βρείτε, δεν θα υπερηφανεύονται για τη δικαιοσύνη τους ή θα εμπιστεύονται στα καλά τους έργα για να σωθούν. Αντίθετα θα έχουν πάνω απο κάθε τι, την προσωπική σχέση αγάπης με το Σωτήρα που λατρεύουν. Η υπακοή τους θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις αρετές της αποδιδόμενης και μεταδιδόμενης δικαιοσύνης του Χριστού. Θα τηρούν τις εντολές επειδή έχουν σωθεί δια μέσου της χάρης και οχι επειδή κέρδισαν την εύνοια του Θεού.

Θα πρέπει τώρα μάλλον να έχετε μεγάλη περιέργεια σχετικά με το άν υπάρχει κάποια εκκλησία που να πληροί τα χαρακτηριστικά που μας δίνει η Βίβλος. Πολλοί διακηρύσσουν οτι είναι η αληθινή εκκλησία αλλά οι διακηρύξεις τους δεν βασίζονται στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του Λόγου του Θεού. Μόνο όσες πληρούν και τα τέσσερα χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται στο βιβλίο της Αποκάλυψης μπορούν να λογαριαστούν. Υποθέστε οτι θα μπορούσαμε να βρόυμε μόνο μία εκκλησία που συγκεντρώνει όλα αυτά τα βιβλικά κριτήρια. Θα περιμέναμε να είναι μια τέλεια εκκλησία με τέλεια μέλη μέσα της; Το αντίθετο, θα πρέπει σίγουρα να αποτελέιται απο μέσους άνδρες και γυναίκες που υπόκεινται στις ίδιες αμαρτίες όπως όλοι οι άνθρωποι. Θα πρέπει να είναι μια σχετικά μικρή εκκλησία για να δικαιολογήσει το χαρακτηριστικό του " υπόλοιπο" Ο Ιησούς είπε οτι η πύλη της αλήθειας είναι στενή και "είναι λίγοι αυτοί που τον βρίσκουν" Ματθ. 7:14 Πάλι δήλωσε "Και όπως έγινε κατά τις ημέρες του Νώε, έτσι θα είναι και κατά τις ημέρες του Υιού του ανθρώπου." Λουκ. 17:26 Κανείς δεν πρέπει να παραπλανηθεί με το να εμπιστεύεται μεγάλα μεγέθη, την πλειονότητα. Οι σωσμένοι θα συγκρίνονται με τις οκτώ ψυχές που μπήκαν στην κιβωτό την περίοδο της μεγάλης πλημμύρας. Η αλήθεια δεν ήταν ποτέ δημοφιλής και θα είναι και λιγότερο δημοφιλής στις έσχατες ημέρες της απόλαυσης των αισθήσεων και του υλισμού. Η υπόλοιπη εκκλησία δεν θα βρεθεί μεταξύ των μεγάλων και δημοφιλών εκκλησιών με τους παραδομένους τρόπους ζωής τους. Ο Ιησούς είπε, "Αν κάποιος θέλει νάρθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί." Ματθ. 16:24

Η συμβουλή του Πάυλου ήταν: "Γι αυτό 'βγείτε έξω απο ανάμεσά τους και αποχωριστείτε' λέει ο Κύριος" Β' Κορ. 6:17 Στον Τίτο έγραψε, "Επειδή φανερώθηκε η σωτήρια χάρη του Θεού προς όλους τους ανθρώπους, διδάσκοντας μας να αρνηθούμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες, και αν ζήσουμε με σωφροσύνη και δικαιοσύνη και με ευσέβεια ... έναν εκλεκτό λαό, ζηλωτή καλών έργων." Τίτ. 2:11-14

Αυτά όπως και πολλά άλλα σχετικά κεφάλαια φαίνεται να προσδιορίζουν οτι η αληθινή εκκλησία των τελευταίων ημερών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί απο τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ο Ιησούς και όσοι τον ακολουθούσαν αντιμετωπίζονταν στις μέρες τους. Εφόσον το υπόλοιπο είναι μια προέκταση του μεγάλου αρχικού και αυθεντικού θα περιφρονείται απο τη πλειονότητα και θα θεωρείται περίεργο και τελικά όπως και η αρχική εκκλησία, άξιο θανάτου. Το βιβλίο της Αποκάλυψης αποκαλύπτει ένα διαβολικό σχέδιο των εσχάτων ημερών της δύναμης του θηρίου να επιβάλλει το χάραγμα σε κάθε άνθρωπο, και όσοι δεν το λάβουν θα καταδικάζονται σε θάνατο. Οπως θα υποψιαστήκατε σε αυτό το σημείο, αυτοί που θα αντισταθούν στο θηρίο θα είναι όσοι "φυλάττουν τις εντολές του Θεού και την πίστη του Ιησού" Αποκ. 14:12 Με άλλα λόγια, το "υπόλοιπο" της εκκλησίας.

Πάλι πρέπει να τονισθεί οτι όχι όλοι απο αυτούς που ανήκουν στο υπόλοιπο της εκκλησίας θα σωθούν. Οπως όλες οι άλλες εκκλησίες έτσι και αυτή αποτελείται απο συνηθισμένους ανθρώπους που όμως πρέπει να κρατήσουν μια σταθερή επικοινωνία σωτηρίας με τον Ιησού Χριστό. Είναι αναμφισβήτητο οτι θα σωθούν και θα χαθούν άνθρωποι μέσα απο όλα τα δόγματα και τμήματα. Κάθε άνθρωπος θα κριθεί με βάση την αλήθεια που του έχει αποκαλυφθεί και κατά πόσο υπάκουσε σε αυτό που ήξερε. Τα μέλη της του υπολοίπου της εκκλησίας θα έχουν μεγάλη φώτιση και θα κριθούν ανάλογα. Πολλοί δεν θα περάσουν το τέστ γιατί βασίζονται στη γνώση της αλήθειας και όχι στις σωτήριες αρετές της δικαιοσύνης του Ιησού. Γι αυτό το λόγο είναι δυνατό ακόμα και σε αυτό το υπόλοιπο της εκκλησίας να μην σωθεί. Αλλοι οι οποίοι δεν είχαν τόσο φως θα σωθούν αν γνωρίσουν τον Ιησού και ακολουθήσουν το φως που τους έχει αποκαλυφθεί.

Μετά όμως, αφού κάναμε αυτές τις παρατηρήσεις πρέπει πάλι να παραδεχτούμε οτι ο Θεός έχει μια ιδιάζουσα εκκλησία με ένα ειδικό μήνυμα που καθορίζεται ως το "υπόλοιπο" της γυναίκας. Θα εμφανιστεί προς το τέλος κρατώντας την ίδια διδασκαλία όπως η αποστολική εκκλησία, κρατώντας και τις Δέκα Εντολές (και το Σάββατο), έχοντας το δώρο της προφητείας και κηρύσσοντας την Αποκ. 14 σε όλα τα έθνη.
 

Υπάρχει κάποια εκκλησία που να πληροί τα τέσσερα κριτήρια;
Υπάρχει κάποια εκκλησία σήμερα που να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά των βιβλικών κειμένων; Ο Θεός δε μας αφήνει να αμφιβάλλουμε. Εκανε τα σημάδια τόσο εμφανή και καθαρά και απλά στη Βίβλο έτσι ωστε όλοι να ξέρουν που πρέπει να ψάξουν. Είναι δύσκολο να ταιριάξουν τα τέσσερα μεγάλα χαρακτηριστικά σημάδια με τα χιλιάδες ονόματα και σώματα εκκλησιών; Καθόλου.

Πόσες απο αυτές τις εκκλησίες εμφανίστηκαν μετά το 1798; Μια μικρή μεινότητα. Και πόσες απο αυτήν την μειονότητα κρατούν και τις Δέκα Εντολές (και το Σάββατο); Πολύ λίγες. Μπορούν να μετρηθούν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Πόσες απο αυτές τις λίγες έχουν το πνεύμα τις προφητείας; Και τέλος, πόσες κηρύσσουν το μήνυμα των τριών αγγέλων της Αποκ. 14 σε όλα τα έθνη και γλώσσες της γης;

Η διαδικασία αυτή μας οδηγεί σε μία μόνο εκκλησία, πιστέψτε το. Δεν θα ήταν έντιμο να σας αφήσω στο σημείο αυτό να αναρωτιέστε αν ο Θεός περιγράφει κάποια αδύνατη, υβριδική εκκλησία που δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει. Μέσα απο όλα τα εκκλησιαστικά δόγματα και συστήματα που υπάρχουν σήμερα μόνο ένα πληροί όλα τα βιβλικά κριτήρια του υπολοίπου της εκκλησίας.

Αυτό πρέπει να είναι το συμπέρασμά μας βασισμένο πάνω σε ιστορικά στοιχεία και όχι γιατί θέλουμε να στηρίξουμε κάποια συγκεκριμένη εκκλησία. Το εμπνευσμένο χωρίο της Αποκ. 12 δεν αφήνει κάποιο περιθώριο για συναισθηματικές προκατλήψεις προς κάποια υπάρχουσα εκκλησία. Και ο πιό αδιάφορος άνθρωπος θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα μετά την εξέταση της όλης προφητικής εικόνας. Αυτό δεν αφήνει χώρο για μεγάλα λόγια και υπερηφάνειες. Το μυστικό αυτό δεν αποκαλύφθηκε απο κάποιον άνθρωπο αλλά απο τον ίδιο το Λόγο του Θεού.

Καθώς ονομάζουμε την εκκλησία, θα πρέπει να γίνει με κάποιο φόβο. Αυτό γιατί θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν για αιρετικούς παρόλη τα αναμφισβήτητα τεκμήρια μπροστά μας. Αλλοι θα αφήσουν προσωπικές προκαταλήψεις να τους κλέψουν αυτή τη θαυμαστή αλήθεια.

Η μόνη εκκλησία που εκπληρώνει τις προφητικές περιγραφές του υπολοίπου της εκκλησίας είναι η εκκλησία των Αντβεντιστών Εβδόμης ημέρας. Εμφανίστηκε γύρω στο 1844 και άρχισε το πρόγραμμα της αποκατάστασης της αλήθειας που είχε χαθεί ή παραμορφωθεί κατα τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Μια μετά την άλλη οι αρχικές διδασκαλίες του Χριστού και της αρχικής εκκλησίας επέστρεψαν στην αρχική τους αίγλη και ομορφιά. Καθώς η αρχή του νόμου και του Σαββάτου επανεγκαταστάθησαν, ο Θεός έκανε ακριβώς αυτό που είχε υποσχεθεί: αποκατάστησε το όμορφο πνεύμα της προφητείας στο υπόλοιπο της εκκλησίας. Αυτό το δώρο φανερώθηκε δια μέσου της ζωής και της διδασκαλίας της Ellen G. White. Αυτή η νεαρή γυναίκα, με πολύ μικρή εκπαίδευση, έλαβε ιδιάζουσες αποκαλύψεις που εκτείνονταν σε μια περίοδο μεγαλύτερη απο έξι δεκαετίες. Μέσα απο την εμπνευσμένη πέννα της μας έδωσε περισσότερα απο εβδομήντα βιβλία, πολλά απο τα οποία χαρακτηρίστηκαν ακόμα και απο τους πιό γνωστούς αντιαιρετικούς αγωνιστές ως άψογα και στο σχήμα και στο περιεχόμενο.

Αν και το δώρο της προφητείας χρειάστηκε για να δώσει μεγάλη ώθηση στη νέα εκκλησία - κίνηση παραδέχθηκε οτι ήταν μικρότερου διαμετρήματος απο τη κυρίαρχη εξουσία των Αγίων Γραφών. Σε αρμονία με το βιβλικό κανόνα "δοκιμάστε τα πνεύματα" κάθε φανέρωση έπρεπε να ελεγχθεί απο το Λόγο του Θεού. "Στον νόμο και στη μαρτυρία, αν δεν μιλούν σύμφωνα μ' αυτό τον λόγο, σίγουρα δεν υπάρχει φως μέσα τους." Ησαι. 8:20 Αν τα συγγράματά της δεν ήταν σύμφωνα με τη Βίβλο σε κάθε τομέα θα είχαν απορριφθεί ως κίβδηλα, όμως αυτά ήρθαν σε πλήρη συμφωνία με τις Γραφές. Αν και εμπνευσμένα απο το ίδιο Πνεύμα, δεν προσθέτουν ούτε αφαιρούν τίποτα απο την Αγία Γραφή αλλά σαν ένας μεγενθυτικός φακός αποκαλύπτουν την ομορφιά και την αλήθεια του Λόγου.

Ισως ένα απο τα μεγαλύτερα θαύματα είναι το πως το υπόλοιπο της εκκλησίας, εγκαταστάθηκε πάνω στις ίδιες διδασκαλίες της Αποκ. 14 - αυτές που υποδείχθησαν απο τον Ιησού και τον Ιωάννη σαν το έσχατο μήνυμα - ως η καρδιά της διδασκαλίας. Αλλά υπάρχει ένα ακόμα θαύμα! Πως αυτή η εκκλησία, σε βρεφική ηλικία και με μόνο μερικές εκατοντάδες μέλη το 1860, έφτασε με αυτό το ασυνήθιστο και όχι δημοφιλές μήνυμα και κήρυξε αυτό το ευαγγέλιο σε κάθε χώρα του κόσμου; Αυτό ακριβώς όμως συνέβη! Τό έργο των αντβεντιστών εβδόμης ημέρας έχει κατοχυρωθεί σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98.5 % του συνολικού πληθυσμού της γης. Και κάθε μιά απο αυτές τις ξεχωριστές διδασκαλίες της Αποκ. 14 μαζί με την κρίση, το Σάββατο και το μήνυμα για το θηρίο, μαρτυρούνται σε αυτά τα έθνη.

Υπάρχουν πολλές εκκλησίες που πληρούν το πρώτο χαρακτηριστικό και πολύ λίγες που έχουν και το δεύτερο ταυτόχρονα. Αλλά είναι ενα απόλυτο γεγονός οτι μόνο μία εκκλησία ταιριάζει τόσο καλά με τα τέσσερα αυτά σημεία. Με την απλότητα και τη λογική που ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη σκέψη, ο Θεός εκπλήρωσε την υπόσχεσή Του να μας οδηγήσει προς τη αλήθεια. Το επόμενο βήμα μένει σε μας. Τι θα κάνουμε σχετικά με αυτά τα πιστικά συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε;

Κανείς δεν μπορεί αποφύγει να πάρει μια απόφαση σχετικά με αυτή την αλήθεια. Μπορούμε να αποφασίσουμε να την αποδεχθούμε ή να την απορρίψουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε να υπακούσουμε ή να μην υπακούσουμε. Αλλά ένα είναι βέβαιο - δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε ίδιοι πάλι άσχετα απο την απόφαση που θα έχουμε πάρει.

Θα σας συνιστούσα να μην πάρετε κάποια απόφαση μόνο και μόνο επειδή πειστήκατε με τη λογική σας. Κανείς δεν πρέπει να έρθει στην εκκλησία, που είναι το σώμα του Χριστού, αν δεν έχει κάποια πνευματική σχέση με τον Ιησού. Πίσω απο τη συναρπαστική ιστορία του αληθινού υπολοίπου της εκκλησίας θα ήθελα να δείτε τη σταυρική θυσία του Αρνίου του Θεού για τη σωτηρία μας. Η αιτία αυτής της θυσίας είναι η αμαρτία - επειδή κάποιος δεν τον αγάπησε τόσο πολύ ωστε να Τον υπακούσει. " " Ιωαν. 14:15

Δεν μπορούμε να τον υπακούσουμε αν δεν γονατίσουμε με ραγισμένη την καρδιά εξαιτίας των αμαρτιών μας και να Τον δεχθούμε σαν Κύριο και Σωτήρα. Η αγάπη γι' Αυτόν προσδίδει και το κίνητρο και τη δύναμη για να εκπληρώσουμε τον Λόγο Του. Αν μέχρι τώρα δεν Τον έχετε δεχτεί, πρέπει πρώτα να πάρετε αυτήν την απόφαση. Κατόπιν με τη δύναμη αυτής της νέας σχέσης ακολουθήστε και υπηρετήστε Τον ως μέλος του αληθινού υπόλοιπου της εκκλησίας.
 

 

Μετάφραση της μελέτης του Joe Crews
Amazing Facts P.O. Box 1058
Roseville, California 95678
 
 

 Πίσω στην Αρχική Σελίδα